LOOP sorterer tankene

Harry trenger vannkoker

Illustrasjon: Tea for Two av blockpartyprints

Ting man ikke bruker lenger har en lei tendens til å hope seg opp og lage uorden i heimen. Hos meg, nærmere bestemt en vannkoker, et gammelt strykejern og en spot-lampe. Alt virker, derfor hadde jeg liten lyst til å bare kaste tingene. Men, hvem vil vel ha mine brukte ting som jeg vil bli kvitt? Flere enn man skulle tro, skulle det vise seg.

I følge Elina Willert, produktsjef for finn-torget, får de inn mellom 20 000 og 30 000 gi bort-annonser i måneden. Rundt halvparten av annonsene er møbler. Elina forteller at det er svært kort omsetningstid på gi bort-annonsene. Det koster heller ingenting å legge ut ting som gis bort gratis.

Klokka halv elleve om kvelden la jeg alt ut på finn-torget under “gi bort”. I løpet av 20 minutter hadde jeg fått fem henvendelser på sms. Men det sluttet ikke der. Neste morgen hadde jeg fått ytterligere 11 meldinger, og i løpet av neste dag talte jeg 21 eposter i innboksen. Her var det bare å belønne førstemann til mølla.

En av de første som tok kontakt var Harry. Han ville gjerne ha vannkokeren min sa han, og kunne hente den neste dag.

Og Harry kom, så, og fikk med seg vannkokeren. Han kunne fortelle at han kom fra Nigeria, hadde studert i Polen, og var nå kommet til Norge for å jobbe. Genialt, syns Harry, at han kunne få tak i det meste av det han trengte for å etablere seg et nytt sted – på nett. Og attpåtil helt gratis! Jeg var like fornøyd over å ha kvittet meg med vannkokeren, og samtidig ha gitt bort noe som kom noen til nytte.

Litt senere på kvelden kom et par for å hente strykejernet. To kvelder senere kom en dame kjørende fra Tønsberg til Oslo for å hente spoten.

På underholdningsprogrammet Lindmo for noen lørdagskvelder siden, var det et innslag fra Haraldrud gjenbruksstasjon i Oslo. Folk kaster helt fine ting rett i konteineren. Brukte møbler, til og med ting som ikke er pakket ut av emballasjen. Det gjør meg rett og slett kvalm. Kvalm av vårt overforbruk, og av vår tilsynelatende likegyldighet over å ha alt vi trenger og mere til. Hvor mange julegaver vil ende opp slik på nyåret?

Ved å gi bort tingene vil de fortsette å ha en verdi for andre, samtidig som det kanskje kan gi deg litt bedre samvittighet når du kjøper nytt.

Kommentarer

 1. Huldra

  Ja jeg har så absolutt noe å si :D
  Jeg har stor tro på både gjenbruk og redesign, og jeg vil anbefale alle å titte litt rundt etter inspirasjon på nettet. Noe er man lei og kan endre på selv, og noe har man rett og slett for mye av, og kan gi bort. Finn er supert i så måte, og det er rett og slett gøy å se hvor glad man kan gjøre andre som har bruk for de tingene en selv er ferdig med. 
  Jeg bodde noen år på landet med en gjenbruksstasjon like i nærheten. Der var det en superflott løsning, med en liten bod ved siden av alle coniainere der man kunne sette ting som ikke var helt kastbart enda. Tingene var gratis, så det var bare å ta med seg det man ønsket da man dro igjen. Supert tilbud! 
  Jeg både tror og håper det er en liten endringsholdning på vei i forhold til bruk og kast samfunnet vårt. Alle monner drar :)

 2. Landlig livsstil

  Vi har faktisk fått over halvparten av møblene våre, inklusive alle kjøkkenskapene, på finn.no eller hos venner som ikke trenger dem mer.
  Jeg liker ikke forbruket vi har i dagens samfunn, og får ofte vondt i magen pga alt som kastes på miljøstasjonene – vi har rett og slett for mye penger å bruke, desverre.

 3. Gaia

  Jeg synes det er helt skammelig hvor mye vi vestlige forbruker fullstendig unødvendig med tanke på at fordelingen av ressursene er så til de grader urettferdige. Det har aldri vært et problem med tilgang til ressurser eller fordeling av dem, problemet ligger hos de som har et sykelig behov for mer enn det de trenger for å leve godt.
  Vi lever i en tid som er såpass moderne teknologisk at jorda vår kan bære 10x nåtidens befolkning om vi bare kan forstå hva som er bærekraftig eller ikke, om vi bare kan forstå hvordan vi skal interagere på en akseptabel måte, om vi bare kan forstå hvordan vi skal oppdra neste generasjon så de ikke går i samme felle som majoriteten av menneskeheten! I dag så er vi langt over grensen i forhold til forbruk av fossile ressurser og vi må tilbake til Romerrikets fall befolkningsmessig for at naturen skal takle vårt galskap!

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>