LOOP sorterer tankene

En klode i endring


Illustrasjon: Earth Calling av tubidu

Har du ennå ikke blitt «skremt» av hva som venter oss av klimaendringer i fremtiden? Da kunne du fått deg en vekker i Lærernes Hus i Oslo nylig. Utdanningsforbundet inviterte, i samarbeid med Miljøverndepartementet, til seminaret «En klode i endring».

Foredraget fra Kikki Kleiven, førsteamanuensis ved Institutt for Geovitenskap viste oss at vi globalt sett er på vei mot en stadig varmere tilværelse. Hva som er jordens naturlige prosess og hva som er menneskeskapt CO2 i disse endringene er vanskelig å si, men det antas at det ligger på 50/50. Dette samsvarer med den nyeste rapporten fra FNs klimapanel som viser at minst halvparten av den globale oppvarmingen med «ekstremt stor sannsynlighet» skyldes menneskenes klimagassutslipp. Det vil si at vi har en viktig jobb å gjøre med tanke på å redusere klimautslippene.

Det blir både våtere, varmere og tørrere på planeten vår fremover. Vi kommer til å få mellom 3-11 graders økning i varme på jorden rundt år 2050 dersom vi ikke foretar oss noe. Verdens kornkamre blir utsatt, og bøndene i Amerika fortviler allerede over ødelagte avlinger. I løpet av de neste førti årene er det forventet at avlingene av hvete, ris, soya og mais vi falle ytterligere 20 prosent i tropiske og subtropiske områder, grunnet temperaturøkning alene. CO2 økningen fører også til forsuring av verdenshavene.

Så, her sitter jeg, da. Litt blek om nebbet og tenker: -Hva kan vi som enkeltpersoner gjøre med dette? Vi kan jo ikke redde verden alene.

Når Gunhild A. Stordalen, som siste foredragsholder, snakker om «GreeNudge. Vinn-vinn mens vi venter» og viser sin første slide «Vi har 25 år på oss», da blir jeg ikke mindre bekymret. Hun snakker om nudging, et begrep innen adferdspsykologien som viser til det å gi et lite, vennlig dytt i riktig retning. Bruk av nudging i klimakampen er noe nytt. Vi som forbrukere kan nemlig gjøre mye.

-Handlingsendring gir holdningsendring, sier hun, og på de tre storskjermene lyser bildet av matavfall opp. Gunhild minner oss på at hver av oss kaster rundt 50 kg brukbar mat i året. Og DA er jeg med! Metanutslipp er problemet! Bare verdens kjøttproduksjon alene står for 15 prosent av utslippene. Bli flexitarianer! Redusér inntaket av rødt kjøtt, og spis heller mer grønnsaker, fisk, fjærkre og frukt, er budskapet.

Endret forbrukeradferd kan nemlig kutte inntil 10 prosent av verdens utslipp, mener fru Stordalen. Godt å høre.

Og mens vi klapper inn en av vinnerne av Utdanningsforbundets klimapris; Klukhagan barnehage fra Hamar tenker jeg at -Ja, vi har en klode i endring. Vi har en kommende generasjon som har fått kildesortering inn under huden og som fôres med naturkunnskap fra tidlig morgen. Det er håp. Så er det opp til oss hva vi kan gjøre av vinn-vinn mens vi venter.

Aktuelle lenker
Barnehage i Hamar vant miljøpris
GreeNudge
Varmere i Sør-Europa, våtere i Nord-Europa
Klima i Arktis

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>