LOOP sorterer tankene

Ren plastemballasje – ja takk!


Illustrasjon: Ginkgo Leaf av The Pairabirds

Jeg står til knes i plastposer og annen plastemballasje sammen med fire karer, og leter etter ting som ikke passer inn. Det er varmt, og det er langt til kontorpulten min i Karenslyst allé. Jeg har fått lov til å være med Grønt Punkt på kvalitetskontroll av plastemballasjen.

Hver dag jobber jeg med informasjon om kildesortering og gjenvinning. Men avfallet som jeg snakker om hver dag, har jeg sjelden nærhet til – med mindre det er i min egen kjøkkenbenk. På årets Avfallskonferanse sitter jeg i salen og hører Helge Mobråthen, kvalitetssjef i Grønt Punkt, fortelle om kvaliteten på plast som kildesorteres fra norske husholdninger. Etterpå sender jeg han en epost og spør om jeg får lov til å være med på neste kvalitetskontroll. Og det får jeg.

På Ragn-Sells sitt anlegg utenfor Gardermoen tar de imot plastemballasje fra flere renovasjonsselskaper. Her blir plasten grovsortert og presset sammen i store baller. Disse sendes videre til Sverige eller Tyskland for gjenvinning. Vi skal sjekke plastleveranser fra to selskaper som samler inn plast fra husholdninger på Østlandet.

For at plasten skal være av god kvalitet, må den inneholde mindre enn 5 prosent forurensninger, forteller Helge. Dersom andelen forurensninger er mellom 5 og 10 prosent skal det gjennomføres forbedringstiltak. Over 10 prosent forurensninger kan i verste fall føre til stans i videre leveranser, eller så får renovasjonsselskapet trekk i oppgjøret fra Grønt Punkt.

Jeg får utlevert en hvit papirdress og hansker. Det kommer godt med når vi skal sortere oss igjennom 750 kg hardpressa plastemballasje.

Vi går metodisk til verks. Alt som er plastemballasje går i én haug, diverse annet i en annen. Til slutt går vi igjennom diverse-haugen og sorterer ut:

- skitten plast
- annen gjenvinnbar plast
- faremerket plastemballasje
- ee-avfall/farlig avfall
- annen ugjenvinnbar plast

Alt veies. Av 751,5 kg er 97 kg uegnet for gjenvinning. Plastballen inneholder 12,9 prosent forurensninger, noe som medfører trekk i oppgjøret fra Grønt Punkt.

I mitt hode er den plasten som kildesorteres relativt ren og pen. Det viser seg at jeg må justere min virkelighetsoppfatning. De aller fleste er selvfølgelig flinke. Men jeg skjønner ikke hvorfor en kaster ting i plasten som opplagt ikke hører hjemme der. En redningsvest, et fleecepledd fullt av kattehår, kosteskaft, leker; dette er bare noen få eksempler. Men det verste vi finner er emballasje tilgriset av matrester. En pose med nespresso-kapsler stinker død og fordervelse. Kaffen har begynt å råtne.

Hele jobben tar omlag 3 timer. Vi rekker så vidt en burger, før vi skal i gang med neste revisjon. Jeg er allerede temmelig sliten. Det er ikke så gøy å grave i plastavfall. Helge forteller at han gjennomførte 64 slike revisjoner i 2012. For meg er det nok med én.

Avfallbransjen er en bransje med stort spenn, det er mange ulike roller som skal fylles for at arbeidet med å gjenvinne avfallet vårt skal gå ihop. Informasjon, innsamling, tekniske løsninger og kvalitetssystem i alle ledd; vi er helt avhengige av hverandres innsats. Felles for oss alle er at vi er med på å legge grunnlaget for at jobben skal gå så lett som mulig; i vår egen kjøkkenbenk.

Se også http://www.nrk.no/ostafjells/telemark/plastavfallet-stinker-1.11126474
(forøvrig ikke samme selskap som vi kontrollerte)

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>