LOOP sorterer tankene

Avfall – det er våre råvarer det!

Illustrasjon: Potential av Aimee Sicuro

Forleden kveld var jeg med på et fisk- og skalldyrkurs på Kulinarisk Akademi i Oslo. Kurset blir holdt av noen utrolig dyktige kokker, og jeg hadde både en lærerik og hyggelig kveld.

Men, da jeg fikk en epost fra kursarrangørene hvor de spurte om tilbakemelding på kurset, var det noe annet enn maten jeg hadde lyst til å ta opp. Nemlig kildesorteringen.

Eller, mangelen på kildesortering. I hvert fall på kveldstid. For, som en av kokkene så treffende sa det: “Kildesortering, det er bare på dagtid det!”

Og her gikk alt i den samme søplebøtta. Fiskerester, tomme kamskjell, papir, plastbokser. Alt. Jeg ble rett og slett lettere sjokkert over at et profesjonelt kjøkken ikke engang sorterer ut matavfallet sitt. Det kan da umulig innebære så veldig mye ekstraarbeid?

Jeg kom til å tenke på at for kokker, er førsteklasses råvarer utrolig viktige for at sluttresultatet skal bli bra. Ingen blander vel belugakaviar med Mills kaviar, eller en entrecôte med røkt kjøttpølse. Sånn er det med avfallet også. Avfall, i rene fraksjoner, er avfallsbransjens råvarer det! Når en blander alt sammen, blir det ikke mye verdi igjen.

Mye av det bransjen har snakket om de siste årene dreier seg om at avfallet er ressurser, at det vi kildesorterer kan bli til noe nytt. Og jeg tror at det nytter. Men, det tar tid. Og hva skal til for at det skal bli relevant og viktig for flere?

Jeg tror at svaret er todelt. Kunnskap, kombinert med gode løsninger som fungerer i praksis. Og kokkene på kulinarisk akademi? De får fått tilbud om et kurs i kildesortering og gjenvinning. Tar de utfordringen?

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>