LOOP sorterer tankene

Lekker Mac! Riktig emballasje?

For ikke lenge siden fikk LOOP-familien et nytt, rålekkert medlem: en Mac. Den brakte med seg en god del emballasje; isopor, bølgepapp, plastemballasje og kartong. Det ser overveldende ut. Kan det virkelig være nødvendig?

En skjerm, en laptop, et keyboard og en mus genererer altså den emballasjen som ses på bildet over. Vi skal selvfølgelig kildesortere alt sammen, slik at bølgepappen blir til ny bølgepapp, og plastemballasjen dukker opp som bærepose i butikken. Men det hadde vel vært bedre om det var litt mindre av den emballasjen?

Emballasjeoptimering handler om tre ting. For det første skal den emballerte varen, i dette tilfelle vår nye Mac, beskyttes tilstrekkelig på sin vei fra produsent til kunde. Den skal fraktes med bil, tog, båt eller fly, kanskje alt sammen, skubbes på, løftes, bæres, settes ned igjen. Vår Mac har reist fra Nederland og Irland for å komme seg hit til Skøyen. Den var like hel da den kom fram (heldigvis, sukkes det).

For det andre skal emballasjen utgjøre en lavest mulig ressursbruk og miljøbelastning. Det vil for eksempel si at det skal være minst mulig av den, samtidig som det altså ikke skal gå utover sikkertheten til varen. Dette punktet er ofte det vanskeligste å vurdere for en vanlig forbruker. Det er vel ikke tvil om at det finnes mange overemballerte produkter!

Men heldigvis finnes det også eksempler på produkter hvor den totale miljøbelastningen har blitt betydelig redusert etter at produktet har fått riktig emballasje. Steinfrie druer ble tidligere solgt i løs vekt og hadde da et svinn på 10-15 prosent. Etter at man begynte å pakke druene i egnet emballasje direkte etter innhøsting er svinnet redusert til 1-2 prosent (kilde: Bama). Miljøgevinsten ved riktig emballering av matvarer kan dermed være stor.

For det tredje skal emballasjen kunne nyttiggjøres i material- og energigjenvinning når den har gjort jobben sin som emballasje. Isopor og bølgepapp skal altså kunne kildesorteres og gjenvinnes, enten til ny emballasje eller energiutnyttes til for eksempel fjernvarme. Emballasjen til vår Mac bestod av rene, enkle emballasjetyper. Rene, fordi de var lette å ta fra hverandre, uten altfor mye tape og stifter. Enkle, fordi det var emballasje vi kunne identifisere.

Mye emballasje kan altså være bra, og i dette tilfellet akkurat nok og helt riktig. Nå skal vi bære avgårde isopor, bølgepapp, plastemballasje og kartong til kildesortering og gjenvinning. Og nyte vår nye Mac med god samvittighet.

Lær mer om emballasje
Kortfilm: En verden av emballasje
Emballasjeoptimering kort fortalt

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>