LOOP sorterer tankene

Vaskemaskina: en gjenvinnbar oppfinnelse

Washing Machine by Little Bird Designs

I et inspirerende foredrag på TED talks, gir Hans Rosling, professor i internasjonal helse, vaskemaskina æren for at han ble professor. For da foreldrene hans endelig hadde råd til å kjøpe vaskemaskin, fikk mora hans tid til å ta han med på biblioteket. Mange vaskemaskiner har gått inn og ut av folks hus og leiligheter siden den gang.

Faktisk kvitter nordmenn seg med over 150 000 vaskemaskiner i året! Det er hele 7000 tonn stål og 16 00 tonn plast det! Men hva skjer med vaskemaskinene etter at de har blitt levert?

Etter at vaskemaskina er levert for gjenvinning sendes den til et behandlingsanlegg. Det er flere slike anlegg i Norge. Her blir vaskemaskina knust i småbiter (schreddet). En vaskemaskin består av mange forskjellige materialer: for eksempel plast, magnetisk metall og ikke-magnetisk metall. Metallet er verdifullt fordi det kan kan gjenvinnes igjen og igjen, uten at kvaliteten forringes. Så vaskemaskina som var søppel for deg, blir et verdifullt råstoff i neste ledd.

Metallet blir presset sammen med andre metallbiter av samme slag, og selges videre til et smelteverk. Vi har ett slik smelteverk i Norge, det ligger i Mo i Rana. Ellers så går svært mye av metallet til smelteverk hos søta bror.

I de fleste elektriske produkter er plasten tilsatt brom – et stoff som skal hindre varmeutvikling i produktet. Det er ikke lov å materialgjenvinne denne typen plast, så den blir energiutnyttet i Norge eller Sverige.

Visste du forresten at over 90 prosent av vaskemaskina kan gjenvinnes?

Kilder: Stena Metall, Revac, Weee Recycling og Electrolux.

Kommentarer

 1. Synnøve Bjørke

  Hei,
  Jeg likte din artikkel om vaskemaskina og gjenvinning så godt at jeg har lyst å twitre om den eller legge den ut på nettsiden vår, http://www.elektronikkbransjen.no.
  Det er ikke mulig å sende twitter fra denne artikkelen – eller tar jeg feil?

  Hilsen

  Synnøve i Elektronikkbransjen

 2. Hildegunn Iversen

  Hei Synnøve! Så hyggelig at du likte innlegget :)
  Vi har ingen hurtigknapp til twitter, men twitre gjerne videre, du kan gjøre det ved å kopiere og lime inn url på twitter.

  Med vennlig hilsen

  Hildegunn

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>