LOOP sorterer tankene

Om å rydde en strand for en sel

Illustrasjon: The Beach Blissed Seals by Funamals

Over 100 land over hele verden deltar på den årlige, internasjonale strandryddedagen. Strender ryddes og deltagerne loggfører arbeidet, som deretter blir en del av internasjonal forskning. Nå er Norge også med.

Marin forsøpling og strandryddedagen er ett av Hold Norge rents hovedprosjekter i 2011. I arbeidet med marin forsøpling har vi mange ganger blitt sjokkerte over den skaden søppel på strender og i sjøen kan forårsake. Det finnes et utall sterke videoer og bilder:

En selunge som har fått piggtråd surret rundt halsen. Etterhvert som selungen vokser gnager piggtråden seg stadig dypere inn i selskinnet.

Fuglemager fulle av plastikkbiter.

Reinsdyr som sulter ihjel fordi de sitter fast i garn i strandkanten.

Slike bilder gjør oss enda mer motiverte til å arbeide for at strandryddedagen skal bli en suksess. En strand ryddet kan bety et dyr reddet. En stor plastikkbit som vi plukker opp nå, betyr at en hel haug fisker ikke tror de spiser mat når den store biten er blitt til mange små.

I Norge er avfall langs kysten «herreløst søppel» som ikke nødvendigvis en etat har ansvar for. Heldigvis er landet vårt fullt av ildsjeler som tar ansvar. Lofoten Avfallsselskap IKS arrangerte et prøveprosjekt våren 2011 og oppnådde fantastiske resultater på kort tid. Hold Norge rent startet rekrutteringen til strandryddedagen i juli da vi lanserte ryddenstrand.no og facebook.com/strandryddedagen. Interessen har vært imponerende. Vi har en lang rekke kommuner, organisasjoner og enkeltpersoner som vil rydde og har valgt seg ut strender på kartet vårt. Det har slått oss hvor mange som allerede arrangerer strandrydding og hvor mye positiv oppmerksomhet vi kan skape når alle slår seg sammen og rydder på samme dag.

Nå har vi lag over hele landet som står klare til å gjøre en innsats på strandryddedagen den 17. september. Har du meldt deg på?

Kommentarer

 1. Monica Kleffelgård

  Lofoten Avfallsselskap IKS hadde i vår en opprydningsaksjon for marint avfall i samarbeid med kommunene Moskenes, Flakstad, Vestvågøy og Vågan. Vi fikk en kjempestor oppslutning med 467 personer som var aktivt ute og ryddet nesten 5 mil strand og kystområde! Resultatet var 13 tonn innsamlet marint avfall.

  Vi håper at Strandryddekampanjen kan bidra til at folk flest blir klar over hvor mye problemer avfall på avveie skaper for miljøet. Plast, utdaterte tau og spøkelsesgarn skaper trøbbel for livet i havet, men det er også problemer med forurensning på land, det er eksempelvis fortsatt noen som brenner avfallet. Heldigvis ser det ut til at ting har blitt bedre i de senere årene. Det meldes om at det er mindre nytt marint avfall på strender/områder som har blitt ryddet gjevnlig, og det gir oss håp. Selv om vi må «betale» for gamle synder, har vi i iallefall et valg om å unngå å begå nye. En innsats og full fokus nå, gir fisk, sjøfugl – og sel, et bedre levegrunnlag – og et bedre resultat for fremtiden.

  I tillegg skal det jo sies at det veldig mye hyggelige for oss mennesker også å være ute, når det er rent og fint rundt oss! Enten du padler kano, går tur i fjæra, telter eller nyter en tur med Hurtigruta – er naturen «balsam» for kropp og sjel. Naturen er en verdigfull skatt for oss, og verdt å ta vare på – i tillegg til at vi selvsagt har et ansvar for å gjøre det. Vi i LAS oppfordrer derfor alle til å investere litt tid til strandrydding, og bli med på Strandryddekampanjen til Hold Norge
  Er du interessert i funnene (statistikken) her i Lofoten, er du velkommen til å besøke hjemmesiden vår http://www.las-lofoten.no, eller ta kontakt med oss.

 2. Emily Robertson

  Tusen takk for deres engasjement for marin forsøpling! Aksjonene i Lofoten var mange og dere samlet inn mye avfall – alt dette ble registrert. Det bidrar til at vi kan jobbe mer aktivt mot kildene i framtida. Deres aksjon går foran med et godt eksempel – det går an å lage aksjoner raskt; få mange med som rydder, registrerer og snakker om marin forsøpling. 

  På strandryddedagen er det nå påmeldt 70 aksjoner, og vi håper at enda flere blir med neste uke! 

 3. Mona Mordal

  Norsk Resy er en av støttespillerne til Hold Norges Rent prosjekt strandryddedagen. Vi er med fordi dette er et meget godt og viktig tiltak – både for å få ryddet bort søppelet, men også for å få satt fokus på dette alvorlige miljøproblemet. Marin forsøpling angår oss alle – både mennesker og dyr.

 4. Emily Robertson

  Hold Norge rent setter stor pris på Norsk Resy sitt bidrag. Sammen med Norsk Resy er det mange organisasjoner og bedrifter som bryr seg. Et slikt bredt samarbeid er viktig for å kunne oppnå resultater og nå ut om marin forsøpling. Dere muliggjør et prosjekt der folk kan komme sammen i fellesskap og gjøre noe som nytter for miljøet. Med over 70 aksjoner som skal gjennomføres (i tillegg er 45 er allerede gjennomført!) så viser dette at det er stort gehør i det norske folk for å ta i et tak sammen for å holde kysten ren. 

 5. Pingback: Bred oppslutning om strandryddedagen – LOOP

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>