LOOP sorterer tankene

Gatens søppelpoliti

Illustrasjon: La Petite Cottage by Angela Vandenbogaard

Daglig forteller jeg gud og hvermann hvordan de skal kildesortere;
at blomsterpotter er plastemballasje, at aluminiumsfolie er metallemballasje, at lyspærer ikke må kastes i glass- og metallcontaineren og hvor man kan finne sitt nærmeste returpunkt.

Jeg bor i Oslo og har akkurat startet med utvidet kildesortering. I nabolaget fungerer jeg som “grønn guide”, og informerer om den nye ordningen. De aller fleste er interesserte og ikke minst engasjerte, selv om noen kanskje ser på meg som et slags søppelpoliti. For når vår felles restavfallsbeholder fylles opp med byggeavfall, kun få minutter etter den ukentlige tømmingen, må jeg jo si i fra. Med den sorte sekken i hånden prøver jeg å gjøre det på en hyggelig måte. Byggeavfall kan jo leveres gratis til kommunalt mottak i Oslo.

Mangel på kunnskap om håndtering av avfall og manglende ansvarsfølelse for eget søppel er nok et utbredt problem. I sommerferien fant jeg lommelykter og gardinstenger i glass- og metallemballasjen, samt kjøkkenstoler og en støvsuger i restavfallet på hytterenovasjonsplassen.

Det er ingen tvil om at vi trenger mer informasjon og opplæring. Vi er blitt flinkere til å lage løsninger for kildesortering inne. “Folk liker å ha det pent rundt seg”, ble det sagt i et tidligere innlegg. Men, det gjenstår et godt stykke arbeid når det gjelder ansvar for og kunnskap om de ressursene man kvitter seg med.

Hjelper du til når naboen trenger råd om kildesortering?

Kommentarer

 1. Marianne Haugland

  Ha-ha! Det der lyder kjent. Dersom naboen syns det blir for mye mas, fordi HAN ikke har fått på plass rutinene, så er det plutselig JEG som får skylden for at han ikke sorterer. Og jeg får skylden for at det i Kina lages emballasje som er vanskelig å sortere …
  Jeg har stor tro på «hjelp til selvhjelp». De fleste kildesorteringstipsene avsluttes med: «Er du i tvil, sjekk sortere.no» 

 2. Kirsten Lundem

  Kildesortering er et følsomt samtaleemne, så jeg tror at sortere.no kan være til god hjelp i dialogen mot naboen! Det er alltid lettere å vise til det skrevne ord, enn å «bli tatt» for å være søppel-politi.

  Selv bruker jeg innfallsvinkelen » Vil du ha et stalltips ? ..» og den fungerer ganske bra. Løsningen i vårt nabolag ble allikevel å gå tibake til egne beholdere, og la hver og èn ta ansvar for egen søppel. Det er ikke alle som ser forskjell på det » å bry seg om..» kontra det «å bry seg med…»

 3. Linda Bay

  Flott at dere tipser om sortere.no, den er jo nøytral.
  så får vi kanskje dele litt på «skylden» for naboens dårlige samvittighet:)

 4. Kari-Lill Ljøstad

  Vi slet med det samme på hytta hos oss. Restavfallsdunkene ble fylt opp med både hagestoler og puter kort tid etter at de var tømt. Jeg løp fra hytte til hytte for å finne de skyldige, men det er nok faktisk folk som kjører forbi slike felles avfallsplasser og fyller opp. Veldig frekt, og vi vuderer å få låste avfallscontainere fra Agder Renovasjon hos oss.

 5. Linda Bay

  Låste containere er jo en god idé. Det hadde også vært interessant å høre fra Renovasjonselskap  som ikke har problemer med hytteavfallsplassene. Er det noen som har funnet gode løsninger på dette området?

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>