LOOP sorterer tankene

Lysrøret mitt blir tatt godt vare på

Illustrasjon: Kris Atomic

For en stund tilbake skulle jeg levere noen lysrør på butikken. Lysrør inneholder kvikksølv og er derfor farlig avfall. En eldre mann kommenterte at det ikke var noen grunn til å levere lysrør på butikken, for som han sa:

- Alt havner jo på dynga likevel!

Jeg prøvde etter beste evne å forklare han at dette ikke stemte, men han lot seg ikke overbevise. Jeg skulle tro at det er svært liten sjanse for at det blir skylt, brettet og stappet hjemme hos vedkommende.

Så hva skjer egentlig med lysrøret etter at jeg har levert det på butikken?

Jo, det blir sendt til termisk destruksjon. Det betyr at de blir brent i en lukket prosess slik at de farlige stoffene ikke slipper ut. Her brukes filter som binder kvikksølvet. Det smeltede glasset som nå er fritt for farlige stoffer kan brukes på nytt. Det kan for eksempel inngå i produksjon av skumglass, et fyllmateriale i grunn som trenger særlig stabilt underlag, som fotballbaner. Det kan også knuses og brukes som en slags pukkstein.

Kvikksølvet blir sendt til NOAH på Langøya hvor det blir støpt inn i betong og gravd ned.

Skulle du forøvrig ha lyst på en egen lysrørgjennvinner hjemme kan du kjøpe en her!

Kommentarer

  1. Pingback: Ny blogg fra folka bak LOOP – LOOP

  2. Pingback: Miljøfarlige lyspærer på avveie – LOOP

  3. Pingback: Miljøfarlige lyspærer på avveie

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>