LOOP sorterer tankene

Kildesortering før dommedag

Illustrasjon: Ben Schlitter

Dommedagsprofetier er fascinerende. Ved årtusenskiftet trodde vi verden skulle gå i stå, i hvert fall alle datamaskiner som ikke var programmert for overgangen fra 99 til 00. Nå er det mayakalenderen med sluttdato 21. desember 2012 som får frem undergangsscenariene.

I forbindelse med lanseringen av filmen Mennesker i solen har religionshistoriker Asbjørn Dyrendal, førsteamanuensis ved NTNU, en interessant kommentar. Til Aftenposten sier han 28. februar at endetidsforestillinger forteller oss hvordan vi alle kan bidra for å unngå en slik skjebne. Vi kan for eksempel kildesortere søppel for å bremse klimakatastrofen:

- Det er mikrososiale handlinger som blir den realpolitiske og sosiale versjonen av bønn: Det fungerer ikke, men det føles godt og skaper fellesskap.

Kommentaren hans fikk meg til å tenke. Hvorfor kildesorterer og gjenvinner vi egentlig, og nytter det?

Vi forstår at kildesortering, selv om vi er aldri så flinke, ikke er nok for å hindre globale klimaendringer. Likevel sier nesten alle at de kildesorterer når de blir spurt om hva de gjør for miljøet. På den måten gir jeg Dyrendal rett når han sier at “det fungerer ikke, men det føles godt og skaper fellesskap”. Det minner meg også om visdomsordet fra Konfucius: Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket.

Men vi kan ikke slå oss til ro med at kildesortering og gjenvinning av avfall er en sosial handling som mest av alt skal gi oss god samvittighet (mens vi fortsetter som før mot undergangen). Gjenvinning av ressurser er et viktig miljømål i seg selv. Det faktum at resirkulerte råvarer er ettertraktet på verdensmarkedet, og at avfall utgjør en global industri forteller meg at vi er langt forbi stadiet av symbolske handlinger. Godt er det også at vi kan dokumentere at den daglige innsatsen for kildesortering gjør at vi sparer energi og reduserer miljøbelastningen fra eget forbruk.

Og, for å sitere en annen klok mann, Martin Luther: Om jeg visste at verden gikk under i morgen, ville jeg likevel gå ut i min hage og plante et epletre i dag.

Kommentarer

  1. Pingback: Ny blogg fra folka bak LOOP – LOOP

Har du noe å si?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>